Comunicat de presă - Ziua Naționala fără Tutun - 19 noiembrie 2015

COMUNICAT DE PRESĂ

cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun - 19 noiembrie 2015

Tîrgu Mureș, 12 noiembrie 2015

 

 

Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș desfășoară de mai bine de patru ani un amplu proiect internațional de cercetare a fenomenului fumatului în România, în colaborare cu universitățile Davidson College și Wake Forest University (SUA). În aceste activități care vizează consolidarea capacității de cercetare privind fumatul, pe lângă cercetătorii din România sunt implicați experți din Statele Unite și Ungaria.

Prevalența fumatului activ și pasiv precum și numărul de țigări fumate pe zi de către fumători sunt foarte ridicate în România. În același timp, rata de reușită a tentativelor de stopare a fumatului este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană deși numărul de încercări de renunțare la fumat în rândul fumătorilor este peste media europeană. Toate aceste date sunt argumente care susțin necesitatea activităților de cercetare precum și a intervențiilor pentru prevenirea și stoparea fumatului.

Proiectul de cercetare al Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș abordează șapte domenii între care se includ: fumatul în gimnazii și licee, fumatul la copiii și tinerii instituționalizați, fumatul la femeile însărcinate, fumatul la studenții mediciniști, implementarea și evaluarea eficienței unor programe de prevenire și stopare a fumatului, analiza aspectelor economico-financiare ale consumului de tutun și monitorizarea poluării cauzate de fumul de țigară în instituțiile publice.

Rezultatele preliminare ale cercetărilor au fost comunicate populației prin mass-media, o bună parte dintre datele obținute au fost comunicate specialiștilor din domeniul tabacologiei, pneumologiei, igienei și sănătății publice în cadrul unor evenimente științifice în timp ce un volum considerabil de informații sunt în curs de analiză și urmează să fie publicate pe măsură ce cercetările ajung la finalizare.

Dintre proiectele realizate până în prezent amintim:

1. “Universitatea liberă de fumat” - în cadrul acestui proiect s-a realizat o evaluare riguroasă a situației privind fumatul la studenții mediciniști, s-a elaborat și s-a început implementarea unui plan de măsuri pentru reducerea și eliminarea fumatului din Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș. Ca urmare a inițiativelor din cadrul acestui proiect s-a introdus în premieră un curs de tabacologie pentru studenții mediciniști de la UMF Tîrgu Mureș.

2. Programul ASPIRĂ-România s-a adresat elevilor din clasele a IX-a din liceele tîrgu-mureșene. Ca urmare a aplicării acestui program elevii au beneficiat de o intervenție asistată de calculator, constând din materiale multimedia interactive. Datele preliminare au arătat eficiența acestei aplicații computerizate în prevenirea fumatului la adolescenți.

3. Au fost desfășurate o serie întreagă de activități pentru sprijinirea eforturilor de stopare a fumatului în beneficiul copiilor și al personalului de asistență socială din rezidențele sociale aflate în subordinea Direcției Generale pentru Asistența Socială și Protecția Copilului Mureș. De asemenea, este în desfășurare un plan similar pentru acordarea de asistență în vederea renunțării la fumat adresat femeilor gravide, proiect în care sunt implicați activ un număr important de medici de familie și medici specialiști de obstetrică și ginecologie.

4. Monitorizarea obiectivă prin măsurarea cu ajutorul aparaturii electronice a impactului pe care fumul de țigară îl are asupra calității aerului. Determinările s-au efectuat în mai multe universități, sedii ale instituțiilor administrative, cămine și case de locuit.

5. Analiza aspectelor economice și a implicațiilor financiare ale consumului de tutun.

Prin prezenta liderii grupului de cercetare din cadrul proiectului internațional ”Dezvoltarea capacității de cercetare a fumatului în România” își declară susținerea față de eforturile făcute la nivel național pentru adoptarea legislației privind interzicerea totală a fumatului în spațiile publice. La acest proiect de lege și noi am făcut o propunere prin deputatul Kerekes Károly: nominalizarea ca spații publice și a instituțiilor destinate protecției și asistenței copilului în care se interzice complet fumatul. Grupul de cercetători și specialiști în problemele fumatului din Tîrgu Mureș își exprimă solidaritatea cu obiectivele și eforturile active ale Coaliției România Respiră, Societății Române de Pneumologie, Fundației Române a Inimii, Societății Române de Cardiologie și a tuturor celorlalte instituții și organizații care și-au propus asigurarea unui ambient comunitar sigur prin înlăturarea riscurilor asociate fumatului. Considerăm că ar fi simbolic ca Parlamentul României să voteze Proiectul de Lege pentru interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise chiar dedicat Zilei Naţionale fără Tutun.

Tragedia de la clubul Colectiv care a zguduit țara și lumea întreagă, atrage atenția în modul cel mai serios cu putință asupra responsabilității uriașe care planează asupra factorilor de decizie, având în vedere că orice muc de țigară poate provoca un incendiu.

 

Vă mulțumim pentru interesul manifestat până în prezent, cu respect:

 

Profesor dr. Zoltán Ábrám, coordonator proiect

Directori de proiecte:

Profesor dr. Pál István Kikeli

Profesor dr. Enikő Albert-Lőrincz

Conferențiar dr. Monica Tarcea

Șef lucrări dr. Zsuzsanna Szász

Șef lucrări dr. Valentin Nădășan

Lector dr. Árpád Szabó

Director dr. Lóránd Schmidt